Stenskott i Stockholm

Snön smälter undan i en rasande takt, småvägarna ut till lantstället ute i skärgården har tinat fram och den grusiga landsvägen körs på i stort sett varje helg. Givetvis kommer det oundvikliga att ske, nämligen ett stenskott. Alla kan drabbas av ett stenskott, Stockholm eller Norrland har ingen betydelse, inför de flygande och sprättade stenarna är vi alla lika. Stenskott kan ge tre olika typer av skador på bilen och beroende på skadans karaktär måste ibland en bilverkstad kontaktas för en reparation.

Stenskott i Stockholm

  1. Lacken
    Att ett stenskott lämnar en buckla eller en repa i lacken är inget som spelar någon roll för säkerheten i trafiken. Det är enbart ett skönhetsfel och behöver inte åtgärdas om inte störningsmomentet blir för stort. Hela bilen behöver inte lackas om, utan det räcker med att en plåtslagare fixar bucklan och sedan lackas fläcken. Kunniga lackerare kan blanda och få till en nyans så att inte någon färgavvikelse syns.
  2. Billyktan
    Billyktorna är även de vanligen drabbade av stenskott. Det är kanske framför allt stadsjeeparna med många lysen som råkar ut för det. En enkel åtgärd för att motverka krossade lampor är att köpa ett lyktskydd. Lyktskydden är väldigt tåliga och placeras framför lyktan utan att det inverkar på lyskapaciteten.
  3. Vindrutan
    Detta är det vanligaste stället vi förknippar med stenskott eftersom det kan bli en kostsam historia. Små stenskott lagas snabbt till ett pris av någon hundring. Det är de större stenskotten där hela rutan byts ut som kan bli kostsamma om man inte har en försäkring som täcker reparationen.

När man drabbas av stenskott är det viktigt att åtgärda skadorna snarast möjligt så att inte den egna eller medtrafikanternas säkerhet äventyras. För att undvika att små stenskott blir större går det att tejpa den i väntan på tiden hos bilglasmästaren.