Regler och så för vinterdäck

Att äga bil är förpliktat med regelefterlevnad. Till exempel så finns det en hel del regler när det kommer till däcken på bilen och i synnerhet då vinterdäcken. Det finns även en hel del myter om vinterdäck men i detta inlägg fokuserar vi på de regler som är viktigast att känna till.

Datum och vinterdäck

Generellt sett så gäller vinterdäckskrav mellan första december och sista mars om vinterväglag råder. Kör man med dubbfria vinterdäck / friktionsdäck så är detta tillåtet året om samtidigt som dubbdäck endast är tillåtet att använda mellan första oktober och femtonde april följande år. Om vinterväglag råder så är detta dock ett undantag som gör att det även är tillåtet med dubbdäck utanför dessa datum. Bryter man mot dessa regler så får man böter med 1200 kr om man kör utan vinterdäck under angiven tidsram och kör man med dubbdäck trots att det inte är tillåtet så blir boten 500 kr.

Mönsterdjup och vinterdäck

När vi redogör för regler kring vinterdäck så går det inte att undvika mönsterdjupet. Mönsterdjupet påverkar kraftigt däckens egenskaper när det gäller fästet på underlaget. Det är därför mycket viktigt att man förhåller sig till de regler som gäller för mönsterdjup på vinterdäck – vilket innebär att detta skall vara minst 3 mm. Har man mönsterdjup på vinterdäcken som understiger detta så blir boten 1200 kr vid en kontroll. Värt att nämna är att mönsterdjupskravet på sommardäck är minst 1,6 mm.