De största skillnaderna mellan Sommardäck och Vinterdäck

Förändringar i väderförhållanden innebär att mycket runt omkring oss måste förändras eller bytas ut, från våra matvanor till hur vi klär oss, till saker vi använder i vardagen. En sådan sak som kräver din uppmärksamhet är däcken du har på din bil. Beroende på väderförhållandena finns olika typer av däck som förare enkelt kan köpa till våra fordon.

En del av dem är tilltänkta det konstant varma vädret som många länder har medan andra är till för kalla och isiga klimat. De två grunddäcken som används vitt och brett är sommardäck och vinterdäck.

Sommardäck

Denna särskilda typ av däck är skapt för sommarbruk och kallas ibland även för högprestandadäck. Till följd av det låga trycket på sommaren är risken att däcken spricker större, och just därför måste de ha en högre prestandanivå. När sommardäck designas finns flera faktorer som måste hållas i åtanke inklusive väggreppet för att föraren ska kunna ha stor kontroll över fordonet även i höga hastigheter. Asfalterade vägar blir lätt varma och däcken måste vara anpassade för heta och torra förhållanden.

Däcken är värmeresistenta, men trots det är ett stort problem för dessa däck att värmen som de utsätts för gör så att de slits ut snabbare.

Vinterdäck

Grundsyftet med dessa däck är att förhindra att fordonet glider och att se till att det fungerar bra på fukt och snö. Snöbildning och is är stora orosmoment vid bilkörning, bilar blockeras och däcken kan lätt tappa väggreppet, vilket är varför dessa speciella däck behövs i kalla klimat. En särskild typ av gummi används när vinterdäck framställs; gummits största förmåga är att det hjälper till att föra fordonet framåt under isiga förhållanden.

Däcken håller länge och är resistenta mot slitage, men de kan inte användas särskilt effektivt på varma vägar eftersom de är skapta för förhållanden med högt tryck.

Även om det finns hundratals olika däck på marknaden så bör du när du väljer däck främst tänka på vägförhållandena, klimatet och den region som du ska köra i, samt såklart fordonets användningsområde.

Utöver sommar- och vinterdäck finns även däck anpassade för användning året runt. Men i extrema klimat är det alltid bäst att köpa däck för specifika väderförhållanden.