Guide: Jämför Bilförsäkringar och Spara Tusenlappar

När du köper en bil så måste du teckna en försäkring till den. Enligt svensk lag måste alla fordon ha minst en trafikförsäkring och om man inte har en försäkring till sin bil så kommer den att försäkras via något som heter Trafikförsäkringsföreningen istället och premien där är svindyr. Se därför till att försäkra bilen samma dag som köpet. Men nöj dig inte med första bästa bilförsäkring, se till att du jämför bilförsäkring.

Att jämföra bilförsäkringar innebär att du kollar igenom vilken typ av bilförsäkring du behöver och sedan tar reda på vad den typen av bilförsäkring kostar hos olika försäkringsbolag. På så sätt har du möjlighet att pressa priserna och att få en så billig bilförsäkring som möjligt för just dig och din bil. Så vill du ha en billigare bilförsäkring, jämför bilförsäkring mellan olika försäkringsbolag.

Jämför bilförsäkring – ett aktivt val

Att teckna bilförsäkring bör vara ett aktivt val. Att jämföra innebär att man inte förutsätter att den försäkring som grannen, brorsan eller sambon är den bästa för just en själv. Det är inte ens säkert att den bilförsäkring man hade på sin förra bil är lika förmånlig när man byter bil.

Jämför olika försäkringsbolag

När man jämför bilförsäkring jämför man också olika försäkringsbolag. Att samla alla sina försäkringar på ett och samma försäkringsbolag innebär ofta att man kan få bättre priser. Likaså ifall man också samlar sina bankärenden hos försäkringsbolaget, i det fall det är möjligt. Det finns också många andra faktorer som påverkar priset på en bilförsäkring så vid ett jämförelse är det bra att fundera över dessa faktorer för att få en så billig bilförsäkring som möjligt.

Hur jämför man bilförsäkringar

Bilförsäkring jämförelse kan med stor fördel ske online. På nätet kan man hos de allra flesta försäkringsbolagen snabbt och enkelt knappa in sitt personnummer och bilens registreringsnummer för att därefter få en prisuppgift efter bara någon minut. För den som är ute efter att jämföra villkor på bilförsäkringen och gärna vill kolla priserna hos så många bolag som möjligt så kan man också använda sig av något av de företag/webbsajter som specialiserat sig på att jämföra olika försäkringar. Då kan man inom ett par minuter få fram en lista med prisuppgifter på försäkringen hos en rad olika försäkringsbolag.

Titta på försäkringens innehåll vid bilförsäkring jämförelse

När du jämför bilförsäkringen så bör du också ha i åtanke vad du egentligen behöver för slags försäkring. Det är dumt att betala mer än nödvändigt. En trafikförsäkring är ett måste, men sedan kan man komplettera med såväl halvförsäkring, helförsäkring och en rad olika specialförsäkringar. Att tänka på när det gäller bilförsäkringar är att man alltid ska jämföra likartade försäkringar. Så man inte jämför en helförsäkring hos ett bolag med en halvförsäkring hos ett annat bolag i tron om att det är samma slags jämförelse som man gör.

Spara tusenlappar bilförsäkringar

Bilförsäkringar är den försäkringstyp som har de i särklass största skillnaderna i pris mellan olika försäkringar och försäkringsbolag. Genom ett enkelt jämförelse så kan man spara upp till flera tusenlappar per år på sin försäkring, utan att för den sakens skull ha ett sämre försäkringsskydd. Behöver du bilförsäkring – jämför försäkringarna redan idag! Och glöm inte när du väl har en bilförsäkring – jämför sedan fortsättningsvis försäkringen en gång per år för att bibehålla de lägsta priserna.

Vilka försäkringar behöver man?

Börjar man titta på försäkringsmarknaden så är det lätt att känna hopplöshet. Det finns massor av försäkringar att välja bland. Hur ska man veta vilka försäkringar man ska ha? Vilka försäkringar behöver man? Här kommer din guide i försäkringsdjungeln!

Teckna inte flerförsäkringar än du behöver

Grundregeln är enkel: man ska inte teckna fler försäkringar än man behöver. Det är sällan som man får ersättning från flera olika försäkringar för en och samma skada och dessutom innebär det att man får betala självrisk för varje försäkring, så det lönar sig sällan i det långa loppet att vara överförsäkrad.

Det går att försäkra sig mot det mesta nu för tiden, men för de allra flesta så räcker det med ett fåtal av de vanligaste standardförsäkringarna. En annan viktig regel är att man alltid ska jämföra priser och villkor mellan olika försäkringar och försäkringsbolag innan man tecknar sig för en försäkring, oavsett vilken försäkring det handlar om. Det kan röra sig om tusenlappar som skiljer sig mellan den billigaste och den dyraste försäkringen.

Nu till vilka försäkringar man behöver. Ja, det är egentligen individuellt, det beror exempelvis på hur man bor, ifall man har några fordon, husdjur eller barn, hur ens arbetssituation och familjesituation ser ut samt ifall man har några specialintressen eller en livsstil som gör att man kan behöva en specialförsäkring.

Andra standard bilförsäkringar

Till standardförsäkringarna hör också motorförsäkringarna, inte minst eftersom det enligt lag är krav på minst en trafikförsäkring ifall man äger en bil, motorcykel, husvagn, släpvagn eller annat fordon. Tänk dock på att det inte bara är dina tillhörigheter som måste försäkras. En sjuk- och olycksfallsförsäkring är bra att ha ifall du skulle drabbas av en svår sjukdom eller ett allvarligt olycksfall. En barnförsäkring är också viktigt att ha för dina barn. Har du djur så bör även de försäkras med en djurförsäkring. Till sist, om du har en hög lön och är beroende av din inkomst så bör du också försäkra den via en inkomstförsäkring som ger ersättning vid arbetslöshet.

Skillnad mellan halvförsäkring och helförsäkring

Alla fordon måste vara försäkrade med minst en trafikförsäkring enligt lag. Det innebär att om man köper en ny bil så måste man teckna en försäkring så fort som det bara är möjligt, redan samma dag. Men det är en djungel med olika försäkringar. Hur ska man veta vad man ska välja?

Bilförsäkringens tre olika delar

En bilförsäkring är indelad i tre olika delar. Den enklaste och billigaste delen av försäkringen kallas för trafikförsäkring och den kan tecknas separat. Den innebär att försäkringen täcker personskador och skador som man orsakar på andras fordon eller på saker. Men däremot ger den ingen som helst ersättning för ditt eget fordon. För att få ersättning för skador på din egen bil måste du komplettera med antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring samt eventuellt några specialförsäkringar. Nu ska vi reda ut vilken skillnad det är mellan halvförsäkring och helförsäkring.

Detta är en halvförsäkring

En halvförsäkring brukar omfatta skador som orsakats av brand, explosion, åsknedslag och så vidare. Den ger också ersättning för glasrutorna om de går sönder. Dessutom ingår det att man får ersättning för skador som orsakats på grund av stöld eller vandalism. Till sist så brukar det ingå räddning (bärgning) och rättsskydd. Exakt vad som ingår och inte i en halvförsäkring kan dock skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Det som däremot inte ingår i en halvförsäkring är en vagnskadeförsäkring. För att få detta måste man teckna en helförsäkring.

Detta är en helförsäkring

En helförsäkring omfattar allt det som en trafikförsäkring och en halvförsäkring omfattar och dessutom ingår det ytterligare en del, nämligen en vagnskadeförsäkring. Det är denna typ av försäkring som går in och ger ersättning för det egna fordonet ifall man kör av vägen, kör på ett vilt eller krockar.

Specialförsäkringar att komplettera med

Utöver dessa försäkringar så finns det massor av specialförsäkringar som man kan teckna. En del kan vara bra att ha, andra är onödiga. Det beror mycket på hur man använder sin bil. Det finns exempelvis viltförsäkring, vilken kan vara bra att ha ifall man bor i ett område där det är mycket vilt och så finns det hyrbilsförsäkring som ger ersättning för hyrbil ifall bilen går sönder eller blir stulen. Dessutom finns specialförsäkringar om man exempelvis har dyra fälgar eller en dyr stereoanläggning i bilen.