Lite om bilglas som du inte visste

Även om man kanske inte alltid kommer att tänka på det, så är bilglasen några av de viktigaste delarna av bilen. Förutom att de erbjuder föraren och medpassagerarna sikt över vägen, vilket ju krävs för att man överhuvudtaget ska kunna köra, så skyddar de dessutom väldigt effektivt mot insekter, regn och vind. Det är även därför som de ofta kallas för vindrutor.

bilglas

Här kan du läsa några fakta om bilglas som du kanske inte visste:

 • Härdat glas vs. lamellglas
  Bilglas kan vara av två olika typer av säkerhetsglas. Härdat glas användes mycket förut, men på grund av att bilglaset kan brista i tusentals små bitar om det skadas och därmed innebär en stor säkerhetsrisk, är härdat glas bara godkänt på gamla bilar som har inregistrerats i Sverige innan 1967.
  Härdat glas går dock fortfarande att använda på nya bilar i bak- och sidoglasen. Lamellglas är säkrare eftersom det hålls ihop bättre även vid hårda smällar. Det finns krav på att alla bilar som har inregistrerats i Sverige sedan 1967 ska ha bilglas av lamellglas.
 • Ständig utveckling
  Trots att de moderna bilglasen är väldigt starka och tål hårda påfrestningar, så pågår ständigt ett forskningsarbete i hur man kan göra glasen ännu bättre och säkrare att använda, samtidigt som man försöker att göra dem så tunna som möjligt.
 • Olika finesser
  Idag finns det många olika slags bilglas att välja mellan, både när det gäller utseende och finesser. Några nya och moderna finesser är till exempel eluppvärmning, regnsensor, solskydd, värmedämpning, ljuddämpning och ljussensor.
 • Säkerhetsmärkning
  Alla bilglas måste vara säkerhetsmärkta och uppfylla de krav som myndigheterna har gällande säkerhetsfrågor. Bilglasen som har blivit godkända är utrustade med ett märke, ofta placerat i något av de nedre hörnen på bilglaset.