Så hyr du bil på bästa sätt

Det blir allt vanligare att hyra bil i Sverige. Idag finns ett enormt utbud från många olika aktörer vilket också gjort att konkurrensen har ökat. Det är minst sagt lätt att gå vilse bland rörliga och fasta prismodeller, regler, självrisker och försäkringar. Men, det finns sätt att lyckas med sin bilhyrning. Vi ska förklara hur du lyckas bäst!

Under sommarmånaderna är det som högst tryck på biluthyrningsfirmorna. Svenskarna hyr bil oftast i samband med ledighet och utlandssemester men även för kortare resor i arbetet eller som ett alternativ till att själv äga en bil. Att hyra en nya och modern bil kan även visa sig vara miljösmartare och mer ekonomiskt än flera andra sätt att transportera sig runt. Flera uthyrningsfirmor har erbjudanden och specialpriser just på sommaren.

hyr bil

Hur gör man då för att lyckas med att hyra bil och att inte känna sig lurad?

Du bör i förväg kolla upp vilka biluthyrningsfirmor som hyr ut bil där du kommer att befinna dig. Ta därefter reda på vilka försäkringar du verkligen behöver i samband med ditt hyrande. Du behöver ofta inte köpa alla tilläggsförsäkringar som firmorna erbjuder.

Smart är att boka hyrbilen i god tid och innan du reser i väg. Idag är det enkelt och smidigt att boka online och direkt få svar om det finns bilar tillgängliga under perioden du söker. Titta noga vad du får för priset. Det finns flera lågprisalternativ, men kontrollera att du får det du behöver. Enligt branschen är det vanligt att man bokar en för liten bil för ändamålet bara för att man stirrar sig blind på priset. Skillnaderna mellan en liten och mellanklassbil är ofta inte så stor.

När det gäller försäkringar är det ofta invecklat, och det kommer alltid att finnas vissa frågetecken eftersom det finns olika försäkringsbolag och olika regler i olika länder. Ta dig tiden att läsa igenom avtalen och vad som gäller. Det kommer du att tjäna både pengar och tid på om det sedan skulle inträffa något oförutsett.

När du sedan ska hämta din hyrbil, se till att du har tid att prova, undersöka och fråga. Personalen är ofta väldigt tillmötesgående och de kan sina bilar bra.

En liten check-lista för dig som ska hyra bil.

1. Jämför priser och utbud. Så gott som alla uthyrningsfirmor finns online så det är bara att jämföra priser, tillbehör och regler.
2. Stressa inte. Ställ frågor innan du hämtar bilen, kontrollera ev befintliga skador och kolla bensintanken innan ni åker iväg. Tanka även bilen själv innan du lämnar tillbaka den, det kan bli dyrt att låta firman göra det själv.
3. Välj en passande storlek på bil. Om du ska hyra bil ska du ha en bil som räcker till och är bra för ändamålet.
4. Läs villkoren. Läs igenom och förstå de olika villkoren för självrisk, självriskeliminering och reducering.

Till sist! Passa på och testa en ny och rolig bil. Välj tex en bilmodell du själv kan tänka dig att köpa.