Kommer vi någonsin slippa stenskott?

Stenskott är ett vanligt problem för många bilister. Har man inte råkat ut för det själv någon gång så har man haft tur, men man känner säkert någon som har det. När olyckan väl har skett går de flesta sprickor som tur att laga utan några större problem, men visst är det tråkigt. Är stenskottet större än en 5:krona måste man byta hela rutan.

stenskott

Vanligast med stenskott i mars
Mars är en riktig högsäsong för stenskott och det är även då som landets bilglasmästare får laga flest vindrutor. Detta beror bland annat på att snön för det mesta har smält eller håller på att smälta bort, och vägarna är täckta med grus som har använts för att förebygga halt väglag under hela vintern. I mars används även vinterdäck, vilket ytterligare gör risken för stenskott större eftersom gruset lättare fastnar i spåren på vinterdäcken och sedan slungas vidare i hög fart mot det fordon som kommer bakom.

Moderna bilar ökar riskerna
Bakhjulen på moderna bilar är ofta placerade väldigt långt bak och saknar stänkhjul, vilket ökar riskerna. Moderna bilglas är också ofta tillverkade av tunt glas i syfte att göra bilen lättare, men går därför också sönder mycket lättare.

Ständig utveckling av bilglas
Biltillverkarna forskar ständigt i hur man kan utveckla bilglas för att bli ännu bättre. De nya glasen ska vara både tåligare och säkrare, samtidigt som de ska förbli tunna.

Minska riskerna
Ofta orsakas stenskott av små grus eller stenar som sprätter iväg från hjulen på fordonet framför, så det är inte så mycket man kan göra för att undvika det. Men man kan alltid minska riskerna för att råka ut för en flygande sten genom att hålla goda säkerhetsavstånd till andra bilar i trafiken, och undvika att köra i allt för hög hastighet på grusiga och steniga vägar.