Varje mil kostar

Jag har läst ganska mycket på senare tiden om däck, vilka som är billigast samt vilka som är bäst. Ett däck kan hålla upp till 6000 mil. Om du kör i snitt 1500 mil per år och kör 1000 mil med sommardäck och 500 mil med vinterdäck, så betyder det att du har dem närmare 6 år om du har en normal körstil. Med 4 däck som kostar dig runt 2000-3000 kronor att köpa, så blir det en kostnad på 100 kronor per däck per år, eller 10 öre per mil. Detta att jämföra med att du betalar cirka 14 kronor i bensin per mil.

Värdeminskningen för din bil är mellan 33 till 65 kronor per mil beroende på storleksklass och körsträcka. Sedan tillkommer försäkringar och service och byte av slitdetaljer på bilen. Så din däckkostnad är ganska liten jämfört med dessa kostnader. Däcken ser till att du håller dig säkert på vägen oavsett väglag och väder. Så att spara pengar på detta kan verka både snålt och dumdristigt. Det bästa är att välja mellan olika kvalitetsdäck och om du vill ha ett par billiga däck, så har de oftast en billigare serie som inte har lika högprestanda, men fortfarande av väldigt hög kvalitet.

Personligen skulle jag välja däck som är anpassade och testade i våra nordiska klimat, där vi kan se en rad olika typer av väder och klimat under de olika säsongerna. Nokian Tyres har en bra serie med Hakkapeliitta däck som har bra prestanda och kommer oftast högt upp i alla tester. Om jag skulle välja ett par lite billigare däck men fortfarande av hög kvalitet så skulle jag välja deras Nordman serie. De är testade för våra klimat och kan hantera allt från snö, slask, regn, underkylt regn, halka och is, med temperaturer inom +30 till -30 grader. Detta skiljer sig ganska mycket mellan de olika temperaturer och omständigheter som finns i andra länder även inom Europa. Så om du vill ha billiga däck, så tänk på att varje mil du kör är ganska dyr och att däcken ser till att du färdas säkert på våra vägar.